print pagina   mail pagina

Kleurenbronnen

Het Stadslab heeft de inspiratie voor het kleurenpalet uit verschillende bronnen geput. Zo zijn uit bestaande kleurenwaaiers van gerenommeerde verffabrikanten keuzen gemaakt die voor Delft een samenhangend palet kunnen vormen. Ook zijn kleurenwaaiers uit omringende steden in de keuze betrokken. Het Stadslab trof ook een aantal eigentijdse kleuren aan in de binnenstad van Delft die wonderwel goed passen in de historische omgeving. Ze zijn eveneens aan het kleurenpalet toegevoegd net als enige kleuren, ontleend aan oude schilderijen uit het verleden van Delft.
Een kleine selectie van panden in Delft die ons opvielen door hun kleurstelling, wordt op deze website getoond.

 
klik voor uitvergroting  klik voor uitvergroting  

meer foto's en schilderijen
 

Oude schilderijen en kleuren op deuren, ramen en gevels

Op oude Nederlandse schilderijen zijn vaker landschappen of portretten afgebeeld, dan stadsbeelden met gevels van huizen.
Maar ze bestaan wel en dan vooral sedert de zeventiende eeuw.
Het allerbekendste Delftse voorbeeld is "Het Straatje" van Johannes Vermeer. Hij maakte slechts één "portret" van een huis. Tijdgenoot Pieter de Hooch schilderde vaker buitentaferelen, maar daarin staan meestal mensen centraal, en zelden gevels van huizen.
 
Uit de zeventiende-eeuwse en latere stadsgezichten valt wel iets af te leiden over de kleuren die toen voor buitenschilderwerk werden gebruikt.
 
Lees voor meer informatie de onderschriften bij de schilderijen.