print pagina   mail pagina

Kleuren van Delft

De oude binnenstad van Delft telt meer dan 7000 panden, waarvan ca 1400 gemeentelijke- en rijksmonumenten zijn. De gehele binnenstad is aangewezen als Beschermd Stadsgezicht.
Kozijnen, ramen, deuren en gevels zijn soms in historische kleuren geschilderd, de mode van een bepaalde tijd volgend. Vaak zijn die kleuren echter verborgen onder vele lagen verf van meer recente datum. Ook zijn kleuren gebruikt die uit onze tijd stammen. Oude schilderijen in het Museum Prinsenhof Delft en het Rijksmuseum geven een indruk van de kleuren die vroeger werden toegepast. De hedendaagse kleuren in de binnenstad voegen zich vaak wonderlijk goed tussen de historische tinten. Bij deze huizen is een persoonlijke inbreng van de eigenaar/bewoner te zien die afwijkt van de doorsnee.
 
Om alle eigenaren, die hun huis willen laten schilderen, een handvat te bieden bij het kiezen van de kleuren heeft het Stadslab Kleuren van Delft een palet samengesteld. De kleuren van dit palet zijn samengebracht in een waaier met het doel Delft mooier te maken door:
Foto bovenzijde
Virtueel beeld van de Oude Delft,
foto en kleurbewerking door Beata Franso.